1 April 2022

10 tips

om duurzaam te stoken met je houtkachel of houthaard

Duurzaamheid en aandacht voor het milieu zijn belangrijke begrippen, zeker op vlak van verwarming. Elke dag komen er nieuwe technologieën bij die de CO2-uitstoot verminderen. Maar geef toe: gezellig voor een houthaard zitten, is niet hetzelfde als je huis verwarmen met een warmtepomp. Daarom geven we je 10 tips om duurzaam te stoken met een houtkachel of houthaard.  

1.

Steek je houtkachel aan bij de juiste weersomstandigheden 

Het weer speelt een belangrijke rol bij het aansteken van je houtkachel. De rook die ontstaat tijdens het stoken mag niet rond je huis blijven hangen. Dat zorgt voor een onaangename geur voor jezelf en de buren. Bovendien is het ook niet erg gezond. Wacht daarom nog even met stoken als het windstil of mistig is.  

2.

Kies voor verantwoord hout

Je houtkeuze heeft een grote invloed op de duurzaamheid van je houtkachel of houthaard. Ga op zoek naar haardhout met het PEFC- of FSC-keurmerk. Dit label geeft aan dat het hout afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos. Zo ben je zeker dat er geen bomen gekapt zijn in kwetsbare bosgebieden. Het gekapte bos krijgt bovendien de kans om zich te herstellen.  

3.

Stook met droog hout

Wanneer je de kachel aansteekt met droog hout zal er minder rook en fijnstof vrijkomen in de lucht. Je kan droog hout gemakkelijk herkennen aan de barsten of het schors dat snel van de stronk afvalt. Met behulp van een vochtmeter kan je het vochtpercentage van het hout meten. Een percentage tussen 15 en 20% is perfect. Kap je zelf hout? Dan moet je minstens twee jaar wachten om duurzaam te kunnen stoken. Geen zin om zolang te wachten en wil je zo snel mogelijk genieten van jouw nieuwe houthaard? Dan kan je altijd ovengedroogd hout aankopen.  

 

Daarnaast is het belangrijk dat je het vuur aansteekt met zacht hout. Op die manier kan je de temperatuur makkelijk opbouwen. Je kan hiervoor berkenhout gebruiken. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, voeg je harder hout toe zoals beukenhout of eikenhout.

4.

Gebruik geen geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout

Stoken met geverfd, gebeitst of geïmpregneerd hout is verboden. Tijdens de verbranding komen zware metalen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Gelijmd hout zoals spaanplaat of laminaat is niet geschikt om je houthaard mee aan te steken. Daarnaast valt papier en karton ook niet aan te raden. Het veroorzaakt namelijk veel rook en vliegas.  

5.

Steek je kachel aan volgens de Zwitserse methode 

Misschien heb je de gewoonte om je houtblokken te stapelen in een piramide en zo het vuur langs onder aan te steken. Als je duurzaam wilt stoken, is dat niet de beste manier. De Zwitserse methode is een betere keuze. Daarbij maak je een toren met onderaan dikkere blokken hout. Vervolgens leg je er dunnere stukjes hout bovenop en eindig je met een aanmaakblokje of droge takjes. Het vuur steek je langs boven aan. Via die methode heb je minder rookoverlast en zal de verbranding sneller gaan.  

Weten hoe je stookt volgens de Zwitserse methode?

6.

Geef je schoorsteen regelmatig een poetsbeurt 

Net zoals je houtkachel heeft je schoorsteen regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Laat je schoorsteen minstens één keer per jaar reinigen door een professionele schoorsteenveger. Zo kan de rook zich vanuit je kachel goed naar buiten verplaatsen en heb je minder kans op een schoorsteenbrand. Met een makkelijk trucje kan je snel controleren of je schouw voldoende ‘trekt’. Steek een lucifer aan en hou het aan de schouwmond. Indien de vlam naar boven oplaait, kan je gerust zijn. Ook voor een onderhoudsbeurt kan je bij ons terecht.  

7.

Zorg voor een goede luchttoevoer naar je kachel  

Sluit de luchttoevoer van je kachel nooit af. Het zorgt voor een externe luchtaanvoer zodanig dat je geen zuurstof uit de ruimte gebruikt. Nieuwe of moderne houtkachels kunnen de luchttoevoer automatisch regelen. Bij een oudere houthaard of  houtkachel moet je de ventilatieklep volledig open zetten. Doof het vuur nooit zelf, maar geef het de kans om uit te branden. Als je dat niet doet, komen er meer schadelijke stoffen vrij.  

8.

Ventileer je huis

Je huis goed ventileren, is altijd belangrijk, onafhankelijk van de verwarmingsmethode. Als je een houtkachel of houthaard hebt, is dat vooral een must. Zoals we net al hebben aangehaald, zet je de ventilatieklep best volledig open. Ook kan je bijvoorbeeld een raam open zetten. Op die manier zal het vuur voldoende zuurstof aantrekken waardoor de rook op zijn beurt gemakkelijker via de schoorsteen naar buiten kan.  

9.

Controleer de kleur van je vlammen

De kleur van je vlammen zeggen of je al dan niet op een goede manier stookt. Heb je oranje vlammen en donkere rook? Dan zet je best een raam open. De verbranding is pas goed als er gele vlammen van ongeveer dezelfde grootte zijn. Daarnaast is weinig rook of witte rook een teken van een duurzame verbranding.  

10.

langer verwarmen met je houthaard 

Eenmaal je kachel goed brandt, wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de warmte. Door je huis goed te isoleren, blijft de warmte beter bewaard. Dat is misschien een grote investering, maar op lange termijn voel je (letterlijk) de voordelen.  

Ben jij klaar om een duurzaam vuurtje te stoken? Met de haarden en kachels van JDB Haarden en interieur zit je goed. Al onze installaties voldoen aan de huidige milieuwetgeving.  

Ontdek het aanbod en kom langs in onze showroom.

Tot snel!  

Newsletter

Stay informed about our realizations, new products, fireplace and interior design tips and upcoming trends.
Thanks for your subscription!
You will soon receive your first JDB newsletter.