1 april 2024

Welk type haard bij je woning? Ontdek het in 5 stappen

Overweeg je een kachel of een haard? Dan zijn er enkele dingen waarover je op voorhand moet nadenken. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een kachel en een haard? Welke brandstof kies je het beste? Welke sfeer moet de installatie creëren? Hoeveel kost een kachel of een haard? Geen paniek. In deze blogpost behandelen we stap voor stap elke vraag. Zo weet je welke kachel bij jou past.  

1.

Wat is het verschil tussen een kachel en een haard?  

Voordat je aan je zoektocht begint, is het belangrijk dat je het verschil kent tussen een kachel en een haard. Alleen zo kan je gericht te werk gaan. Beide termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is wel degelijk een verschil. Hieronder geven we je een makkelijk overzicht. Beide installaties kunnen dienen als sfeerverwarming.  

2.

Kies de brandstof van je kachel of haard  

Haarden en kachels zijn er in verschillende vormen en maten. Wanneer je een toestel overweegt, kan je ook kiezen tussen verschillende brandstoffen. Hieronder leggen we het verschil uit tussen een houthaard, gashaard, elektrische haard en bio-ethanolhaard. 

HOUTKACHEL OF HOUTHAARD

Een houtkachel of houthaard geeft meteen een authentieke sfeer. Het vuur aansteken is een hele beleving. Huidige toestellen hebben een goed rendement waardoor het aansteken van de kachel vlot kan gebeuren. Ook bestaan er verschillende modellen. Denk bijvoorbeeld maar aan een gesloten of een open houthaard. Wij raden steeds een gesloten houthaard aan omwille van de vele voordelen:   

1.

Een gesloten houthaard produceert zo goed als geen fijn stof en onaangename geurtjes.  

2.

Een gesloten houthaard verbruikt minder hout door de huidige technologieën. De temperaturen zijn hoger dan bij een open houthaard.  

3.

Er ontstaat een betere en zuivere verbranding.  

Als je kiest voor een houtkachel moet je natuurlijk rekening houden met een rookkanaal. Ook moet je de kachel jaarlijks laten reinigen.  

GASKACHEL OF GASHAARD

Heb je geen geduld om een vuurtje te stoken? Dan is een gashaard de perfecte oplossing. Met één druk op de knop kan je al genieten van de warmte. De installatie werkt volgens een gesloten of open brandprincipe. Een gashaard dient eerder als aanvulling of om extra sfeer te creëren. De installatie is dus niet geschikt als hoofdverwarming.  

ELEKTRISCHE HAARD

Ook de elektrische haard is een goed alternatief zoals de gashaard. Voor een gashaard heb je nog een afvoersysteem nodig. Dat kan je bij een elektrische haard achterwege laten aangezien er geen verbranding is. Daardoor kan je de installaties in elke kamer plaatsen. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact. Met een afstandsbediening is het vuur volledig aanpasbaar. Je kan spelen met het vlammenspel, de kleur van het vuur, de warmte zelf en het geluid. Daarnaast heeft een elektrische haard minder onderhoud nodig dan een houthaard. Dat is afhankelijk van het type.   

Meer weten over de verschillende elektrische haarden?

BIO-ETHANOLHAARD

Bio-ethanol is een milieuvriendelijke brandstof die ontstaat bij de vergisting van suikers. Bijna alle brandstof wordt omgezet in warmte, met een echte vlam, waardoor er bijna geen uitstoot is. Daardoor hebben deze soort installaties geen afvoer nodig. Een bio-ethanol haard kan je overal installeren. Er moet alleen een stopcontact in de buurt zijn.  

Meer weten over de verschillende bio-ethanol haarden? 

3.

Welke sfeer wil je creëren met je kachel of haard?  

Bovenstaande toestellen creëren allemaal op een andere manier sfeer. Hou je van de geur van hout, een knetterend geluid en een gezellig vlammenspel? Dan is een houtkachel zeker iets voor jou. Heb je het liever iets gemakkelijker? Dan zijn de haarden en kachels die werken op een andere brandstof misschien een betere keuze.  

Ga na welk type past bij jouw woning, levensstijl en persoonlijkheid. Eenmaal je dat weet kan je de stijl van je haard of kachel bepalen. In deze blog geven we je alvast wat wooninspiratie en lichten we de verschillende stijlen van JDB Haarden en interieur toe. 

4.

Hoeveel kost een kachel of haard?  

Een kachel of haard is een investering waar je lang van zal genieten. Het is belangrijk dat je op voorhand even nadenkt hoeveel je net wil uitgeven aan de installatie. Zo is een vrijstaande kachel vaak iets goedkoper dan een ingebouwde haard. Een ingebouwde haard wordt vaak gecombineerd met een tv-meubel. Deze soort installaties nemen doorgaans meer tijd in beslag en zijn complexer.  

Niet alleen de installatie kost geld. Je moet namelijk ook rekening houden met de maandelijkse stookkosten. De verbruikskosten zijn moeilijk te bepalen. De ene gebruikt de kachel als hoofdverwarming en de andere niet. Of heb je bijvoorbeeld een eigen bos waarin je hout kan kappen? Dan zullen jouw maandelijkse kosten lager liggen.  

5.

Een kachel of haard aanschaffen?  

Eenmaal je voor jezelf een antwoord hebt geformuleerd op de bovenstaande vragen, ben je klaar om het toestel van je dromen aan te kopen. Met de haarden en kachels van JDB Haarden en interieur zit je goed. Ontdek ons aanbod of kom langs in onze showroom. We geven je graag advies en beantwoorden al je vragen.

Tot snel!   

AFSPRAAK

Exclusieve haard, custom haardwand of maatwerk voor je interieur? Reken op onze haardverwarmende interieuroplossingen met advies op maat. 

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze realisaties, nieuwe producten, haard- en interieurtips en komende trends.
Bedankt voor jouw inschrijving!
Je ontvangt binnenkort jouw eerste JDB-nieuwsbrief.